Valószínűleg hallott már a kollagénről és a szervezet számára nyújtott előnyeiről. De pontosan tudja, hogy mi is az a kollagén, miből áll, és milyen szerepet játszik a szervezetben, ha fogyasztják?

Mi is ez?

Az emberi szervezetben található nagy mennyiségű fehérjének számít. Fő feladata az olyan szövetek előállítása, mint a bőr, a porcok, az inak, a csontok és a szervek. Emiatt létfontosságú összetevője a struktúrák megfelelő működésének és fenntartásának.

A kollagén alapvető szerepet játszik az emberi szervezetben, rugalmasságot, rugalmasságot és szilárdságot biztosít, valamint összetartja a sejteket. Az erek falában és a szaruhártyában is megtalálható. A teljes működéshez tehát elengedhetetlen, hogy a szervezetben megfelelő mennyiségű kollagén legyen.

Bizonyított azonban, hogy az évek múlásával a kollagéntermelés csökken, ami nyilvánvaló petyhüdtséget okoz a bőrben, ráncok jelennek meg, és ízületi fájdalmak jelentkeznek. Ráadásul bizonyos szokások is veszélyeztethetik és befolyásolhatják a kollagéntermelést. Ezek egyike a dohányzás, a hosszú távú napozás, az egészségtelen táplálkozás és bizonyos betegségek.

Honnan nyerhető?

Ez a fehérje a bőrben és az ízületekben található, és minden emlős porcához hasonlóan ott is keletkezik. Egyes élelmiszerek gazdagok kollagénben, különösen a sertéshús, a húsok, a zselatin és a kollagénben gazdag hidratáló krémek. A mai táplálkozási szokások kollagénhiányosak, és nem egészségesek. Az emberek hajlamosak speciális, kollagént tartalmazó étrend-kiegészítőket kiegészíteni, különösen akkor, ha edzésprogramot és speciális diétát tartanak. Továbbá, ha C-vitaminból álló étrendet választunk, mint például a narancs, a kivi, az ananász vagy a tejes, kiegészíthetjük a magnéziumot. Ez befolyásolja ennek a fehérjének a természetes termelését a szervezetben.

Kollagén előnyei:

A kollagén fogyasztása sok szempontból hasznos lehet az egészséged számára, az ízületi fájdalmak enyhítésétől kezdve a bőr egészségének javításáig, de még sok más, a tudomány által is alátámasztott, a szervezetnek jótékonyan ható előnnyel jár:

  1. Fokozza a bőr feszességét és rugalmasságát.
  2. Erősíti a hajat és a körmöket, jobb megjelenést biztosítva nekik.
  3. Segít megelőzni a csontritkulást.
  4. Megakadályozza a ráncok, a cellulit és a finom vonalak korai megjelenését.
  5. Segít az ízületek, inak és szalagok tónusának növelésében.
  6. Szabályozza a vérnyomásproblémákat.
  7. Megakadályozza a gyomorfekélyben való szenvedést.
  8. Csökkenti a striákat és késlelteti azok kialakulását.

Meg kell jegyezni, hogy ezek az előnyök akkor érhetők el, ha a kollagén fogyasztása megfelelő és egészséges étrenddel egészül ki. Ez segít fokozni ennek a fehérjének az eredményeit.

Hogyan szedjünk kollagénben gazdag kiegészítőket?

A szakértők által ajánlott mennyiség naponta legfeljebb 8-10 gramm, amit elfogyaszthatunk. Ugyanakkor a napi étkezés bármelyikével együtt, mert a tápanyagok felszívódása bélrendszeri szinten nagyobb, ha eszünk. Különböző kiszerelésekben kapható, mint például tabletta, és por. Ízesítés nélkül és ízesítve. Megkönnyíti a hatalmat, hogy vízben, gyümölcslevekben, turmixokban vagy levesekben fogyasszuk.