Az őszi szezon – mit ne szeretnénk benne? Meleg italok, tökös tapaszok és nyaralás szeretteivel. Na meg persze a száraz bőr és fájó ízületek.

Lehetséges, hogy mégis élvezzük az ősz minden jó részét a rossz részek nélkül. A tanulmányok azt mutatják, hogy a kollagén peptidekkel történő kiegészítés segíthet.

Testünk fehérjéjének akár 30%-a is természetes kollagénből áll [1]. A kollagén szó a görög „kolla” szóból származik, ami ragasztót jelent. A kollagén úgy értelmezhető, mint a „ragasztó”, amely összetartja testünket, és a csontokkal együtt a test szerkezeti támasztékának nagy részét alkotja [2].

Sajnos szervezetünk 18-29 éves korunk körül kezdi elveszíteni a kollagént. 40 éves korban a szervezet az összes kollagén körülbelül 1%-át veszítheti el évente. 80 éves korban a kollagéntermelés 75%-kal alacsonyabb lehet, mint a fiatal felnőtteknél. A kollagénvesztés a természetes öregedés mellékterméke, de felgyorsíthatják az egészségtelen táplálkozásból, napfényből, környezetszennyezésből, dohányzásból, alkoholizmusból és betegségekből származó szabad gyökök [3-4].

Tanulmányok kimutatták, hogy a bioaktív kollagén peptidekkel való kiegészítés visszafordíthatja ezt az életkorfüggő kollagénvesztést, és hihetetlenül előnyös lehet a szervezet számára [4]. A kollagén segít megerősíteni csontjainkat, inainkat és porcainkat, valamint javíthatja hajunk, bőrünk és körmeink egészségét és megjelenését.

A kiváló minőségű kollagén peptidek előnyei [1]:

 • Növeli a csont sűrűségét, tömegét és minőségét
 • Csökkenti az osteoarthritis tüneteit (fájdalom és merevség)
 • Csökkenti a törések kockázatát
 • Javítja a bőr rugalmasságát, vastagságát és hidratáltságát
 • Javítja a köröm egészségét és csökkenti a törékenységet
 • Csökkenti a ráncképződést
 • Csökkenti a cellulit megjelenését
 • Javítja az ízületek, porcok, inak és szalagok egészségét
 • Csökkenti az edzés utáni ízületi fájdalmat fiatal sportolóknál és javítja a boka stabilitását
 • Javítja a vérnyomást
 • Javítja az izomerőt és a gyomor-bél traktus egészségét
 • Javítja a haj mennyiségét és minőségét

A kollagén beszerzése teljes értékű élelmiszerből, fehérjeforrásokból lehetséges. Sok ember azonban, különösen az idősek, nem fogyaszt elegendő mennyiségű fehérjét. Még azok sem emésztik meg optimálisan, akik megfelelő mennyiségű fehérjét fogyasztanak, és gyakran nem eszik a legmagasabb kollagénkoncentrációjú ételeket – állati bőrt, csontlevest és inakat [1].

A kutatások szerint napi 2,5-15 gramm kollagén peptid pótlása a fent felsorolt ​​egészségügyi előnyökhöz vezethet [5]. Azok, akiknek ebben a tartományban nagyobb mennyiségre van szükségük, közé tartoznak a sportolók, az idősödő egyének, a sérülésekből felépülők és a menopauzás nők, akik nem részesülnek hormonpótló kezelésben [1].

Kapszula formájában a kollagén peptidek kényelmesen és könnyen beépíthetők az étrendbe. Naponta 1 alkalommal kell fogyasztani, és a napi kollagénbevitel már le is van tudva.

Nem meglepő, hogy a kollagén peptid kapszulák egyre népszerűbbek. A piacon lévő termékek tömkelege miatt elengedhetetlen a kiváló minőségű, jól kutatott kollagén peptid keverékek kiválasztása. Egyes márkák, mint például a Swiss+Power Prémium Szépség Kollagén Komplex, kutatások által bizonyított specifikus molekulatömegű kollagén peptid formulát tartalmaznak, amelyet előnyös tulajdonságaik optimalizálása érdekében állítottak elő [1].

Fontos megjegyezni, hogy a kollagén peptid-kiegészítőket az étrendben és/vagy az egészséges csontok támogatása érdekében más csonttápláló tápanyagokkal kell kiegészíteni: kalcium, magnézium, szilícium, valamint D-, K1- és K2-vitamin [1].

Tehát ebben az őszi szezonban tegyünk valami mást.

Csökkentsük a száraz bőrre való bőrápoló és a vény nélkül kapható gyógymódok iránti igényünket, hogy enyhítsünk testfájásainkon. Ehelyett javítsuk és tartsuk fenn a megfelelő kollagénszintet szervezetünkben, hogy közvetlenül támogassuk testünk csontjait, ízületeit, bőrét, hajunkat és körmeit a forrásnál. Fontolja meg, hogy idén a megfelelő kollagén tartalmú táplálékkiegészítőt fogyasztja.

Referenciák:

1. Paul C, Berger A. Teljes test kollagén. Tervek az egészségügyi webhelyhez. Megjelent 2018 augusztusában.

2. Deshmukh SN, Dive AM, Moharil R, Munde P. Rejtélyes betekintés a kollagénbe. J Oral Maxillofac Pathol. 2016;20(2):276-283. doi:10.4103/0973-029X.185932

3. León-López A, Morales-Peñaloza A, Martínez-Juárez VM, Vargas-Torres A, Zeugolis DI, Aguirre-Álvarez G. Hidrolizált kollagén – források és alkalmazások. Molekulák. 2019;24(22):4031. doi: 10,3390/molecules24224031

4. Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A kollagén kiegészítő javítja a bőr hidratáltságát, rugalmasságát, érdességét és sűrűségét: Randomizált, placebo-kontrollos, vak vizsgálat eredményei. Tápanyagok. 2019;11(10):2494. doi:10.3390/nu11102494

5. Paul C, Leser S, Oesser S. Jelentős mennyiségű funkcionális kollagén peptid iktatható be az étrendbe, miközben fenntartja az nélkülözhetetlen aminosav-egyensúlyt. Tápanyagok. 2019;11(5):1079. doi:10.3390/nu11051079

Kattintson ide a termékek megtekintéséhez →