Mit kell tudni a Q10 Koenzimről?

Amint elérünk egy bizonyos kort, elkezdünk elveszíteni több olyan anyagot, amelyet a test természetesen termel, és egészségesen, lendületesen tartja a testet. A Q10 koenzim például csökkenni kezd, amint elérjük a 30. életévünket.

Ezért elengedhetetlen ennek a veszteségnek a pótlása a helyreállítása, különösen azért, hogy ne szenvedjünk a szabad gyökök káros hatásaitól, szívproblémáinktól, a ráncok megjelenésétől stb.

Ez a vitamin a keresés tetején található, és a legkedveltebb azok közül, akik természetes táplálékkiegészítőket keresnek a tápanyagok hiányának biztosítására, különösen azok, amelyek az idő hatására elvesznek.

Mi a Q10 Koenzim?

A Q1 koenzim, más néven CoQ10, Q10-vitamin, ubikinon vagy ubidekarenon egy nagyon hasonló szerkezetű, zsírral oldódó anyag, egy vitaminnal együtt. Alapvető szerepe van az ATP-kialakítási folyamatban.

Kétféle módon lehet megszerezni ezt a kiegészítést:

1. Endogén út: amikor a test maga termeli a tápanyagot;

2. Exogén út: amikor olyan ételeket fogyasztunk, amelyek tulajdonságai ezt az anyagot tartalmazzák, például mandulát, földimogyorót, zöld leveleket (különösen brokkolit és spenótot) és szóját. Ugyanakkor a vörös hús, a baromfi és a zsíros hal, amely az omega 3 forrása (például a szardínia), azok az élelmiszerek, amelyek magasabb szintű anyagot szolgáltatnak. A koenzim azonban csak 10% -át szívja fel a szervezet. Annak ellenére, hogy testünk természetesen termeli ezt az anyagot, nem jelenik meg nagy mennyiségben a testünkben. A vegetáriánus vagy vegán étrendet alkalmazóknak meg kell felelniük a Q10-vitamin szükségleteinek, mivel a fő források pontosan a hús, és nem mindig.

A mindennapi elfoglaltsággal nagyon nehéz biztosítani, hogy a napi összes étkezés kiegyensúlyozott legyen, így biztosítva a test megfelelő működéséhez szükséges összes tápanyagot, ezért a koenzim-kiegészítés az egyik az összes előny megszerzésének legjobb módja. Az ubikinon természetes termelése, amely már nem olyan nagy, végül még inkább csökkenti, amikor elérjük a 30. életévünket.

Mire használják a Q10 Koenzimet?

A Q10 koenzim különféle biokémiai funkciókat lát el a sejtekben, és legfontosabb tevékenysége a mitokondriumokban, az energiatermelésért felelős organellákban található. Ez a folyamat az izomsejt belsejében lejátszódó elektronok átadásával történik.

Ezenkívül az anyag antioxidánsként is működik a mitokondrium belső membránjában. Más szavakkal, testünk a Q10-vitamintól függ az energiától a napi feladatok, a fizikai tevékenységek és bármely más anyagcsere-folyamat végrehajtásához. Lehetetlenné teszi a lipoperoxidációt, mivel elpusztítja a szabad gyökök molekuláit, például az α-tokoferoxilt és az α-tokoferolt, megakadályozva a korai sejtek öregedését.

A mitokondriumokban keletkeznek a sejtben a legszabadabb gyökök. A CoQ10 a mitokondrium belső membránjában helyezkedik el, és megköti a szabad gyököket, amelyek ebben a sejt organellumban keletkeznek. Más szavakkal, a koenzim az oxigén reaktív formáinak (szabad gyökök) semlegesítőjeként szolgál, amelyek a sejteket annyira károsítják, és olyan vegyületekké alakítják, amelyek nem jelentenek veszélyt.

A CoQ10 hidratáló és tisztító tulajdonságainak köszönhetően a szépségipar különféle kozmetikumainak összetételében is használható. Ezenkívül tonizálja a bőrt, több fényt, feszességet és puhaságot kölcsönöz neki. De nemcsak a legfelületesebb részben hat: a mély régiók is profitálnak, különösen azok, amelyek magas koncentrációban tartalmaznak kollagént, egy másik anyagot, amely idővel csökken.

Kinek van szüksége a kiegészítésre

A leggyakoribb ajánlás azoknak, akik sztatinokat használnak, és olyan genetikai rendellenességekkel küzdőknek, akik megváltoztatják a mitokondriális anyagcserét. Daniela Seixas táplálkozási szakember, az USP (São Paulo Egyetem) sporttáplálkozási specializációjának tanára azt is elmagyarázza, hogy az idősek is kiegészítésben részesülő csoportok lehetnek, mivel az endogén termelés csökken az öregedéssel.

Hiány tünetek

A Q10 koenzim esetleges hiányának elemzése még mindig további vizsgálatokra és tudományos bizonyítékokra szorul. Cardoso azonban rámutat, hogy általában a tünetek összefüggenek az energiahiánnyal. A probléma az, hogy ezek a tünetek más hiányosságokra és klinikai állapotokra utalhatnak, függetlenül a Q10 koenzimtől, ezért e lehetőségek megértéséhez orvoshoz kell fordulni.

Azok a tényezők, amelyek hozzájárulhatnak a Q10 koenzim termelésének csökkenéséhez a szervezetben: kofaktor a Q10 bioszintézisének útjában), a szintézisében részt vevő fehérjék genetikai mutációi mellett „- mondja Reis.

Hogyan kell használni a Q10 Koenzimet?

A kiegészítés fogyasztási dózisa akár a 400 mg-ot is elérheti, de a pontos értéket csak szakember határozhatja meg, a szervezettől és az egyes emberek igényeitől függően. A Q10 koenzim bevitelének legjobb idejét orvosnak is értékelnie kell. „A kiegészítők használata esetén az ideális az étkezés melletti étkezés, mivel a zsír elősegíti a felszívódást.” Figyelem: ne használjon kiegészítéseket útmutatás nélkül.

Fogyasszon egy kapszulát, naponta kétszer, különösen a fő étkezés után vagy lefekvés előtt. Ez egy 19 évesnél idősebb felnőttek számára ajánlott adag. A fiatalabbaknak konzultálniuk kell az orvossal, mielőtt kiegészítést alkalmaznának.

A Q10 Koenzim előnyei

A Q10 koenzim elfogyasztásának számos előnye van, a test megfelelő működésének fenntartásától a bőr megjelenésének javításáig és az egészségesebb intézkedés eléréséig. Nézze meg:

Ez egy kiváló antioxidáns

A nap folyamán a test több anyagcsere-folyamaton megy keresztül, amelyek olyan reakciókat eredményeznek, amelyek a test bizonyos károsodásához vezetnek. Például azok a szabad gyökök, amelyek – mivel nagyon reaktívak és instabilak – degeneratív betegségeket okoznak, és elpusztítják testünk sejtjeit.

A belső tényezők mellett a külső tényezők is hozzájárulnak a szabad gyökök növekedéséhez, például a védelem nélküli napsugárzás, a rossz étrend, a dohányzás stb., Ami tovább rontja a helyzetet, mivel a szabad gyökök termelése nagyobb, mint a test természetes úton képes megszüntetni. Ezért méregtelenítő funkcióval rendelkező kiegészítés szedése jó stratégia lehet arra, hogy „extra segítséget” nyújtson testünknek.

A Q10 koenzim antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek azoknak, akik intenzívebb fizikai gyakorlatokat gyakorolnak, például súlyzós edzéseket, mivel az erőfeszítés az izomveszteség mellett a szabad gyökök felszabadulását is eredményezheti. Ezeknek a reaktív molekuláknak a megsemmisítésével az edzésprogram optimalizálódik, különösen azért, mert rengeteg energiád lesz.

Javítja a szívműködést

A szisztolé és a diasztólia szívmozgásai, vagyis a kamrai összehúzódás és a kamrai relaxáció állandóak egy egészséges emberben egy bizonyos életkorig. 30 éves kora után azonban annak ellenére, hogy a szervezet továbbra is termeli a Q10 koenzimet, ez a mennyiség sokkal alacsonyabb, mint amennyi a szív fenntartásához és az életkor előrehaladtával jelentkező szívbetegségek megelőzéséhez szükséges. Ezenkívül ez a csepp végül a szervezet öregedését okozza, és a régiókat, mint a szív, érinti a leginkább.

Éppen ezért fontos a Q10-vitamin pótlása a pulzus szabályozásában. A szívproblémáktól szenvedő emberek azt mondták, hogy folyamatos használatukkal javulást éreztek. Bárki, akinek szívműtétje van, számíthat a Coenzyme segítségére, hogy jobban felkészítse ezt a nagyon fontos szervet a folyamatra. Ezenkívül segít a károsodott szív- és érrendszeri szövetek helyreállításában, különösen a koleszterin elzáródása esetén.

És ez még nem minden: a szív összehúzódási és relaxációs mozgásainak szabályozása mellett a CoQ10 segít a vérnyomás csökkentésében is. Ez a kiegészítés ugyanis megtöri a véráramlás ellenállását, biztosítva az endothelium értágító tulajdonságát, egészségesebbé téve azt.

Növeli a termékenységet

Manapság a nők úgy döntöttek, hogy később egyre  később és később vállalnak gyereket, nagyobb pénzügyi stabilitás mellett. Minden év múlva azonban egyre nehezebb teherbe esni. A petesejteknek ugyanis sok energiára van szükségük a megtermékenyítési folyamat megkezdéséhez.

Mint már láttuk, a mitokondriumok felelősek az energiaellátásért a testben. Ezek az organellák azonban egy bizonyos kor után egyre kevésbé képesek energiát előállítani.

Ezért az ubidekarenon-kiegészítés szabályozza a mitokondrium működését, nagyobb energiát biztosítva a test számára. Következésképpen a petesejtek jobban képesek elvégezni a megtermékenyítési folyamatot, és ezzel jelentősen csökkennek a magzat fejlődési rendellenességeinek és a veleszületett betegségeknek a kockázata.

Egészségesebb test és növelt izomtömeg

A Q10 koenzim szintén nagyszerű szövetséges, aki részt vesz a fogyás folyamatában, főleg, hogy ez a tápanyag felelős a lipolízist előidéző anyagcsere-folyamatokért, más szóval zsírégetésért.

Fontos azonban tudni, hogy a kiegészítés önmagában nem tesz csodát. Ezért fontos a kiegyensúlyozott étrend fenntartása, amely a természetes ételekre összpontosít, és természetesen egészséges szokások, például a fizikai tevékenység gyakorlása.

A fizikai gyakorlatok gyakorlása során a Q10-vitamin biztosítja a szükséges energiát, valamint elősegíti az értágulatot, amely elősegíti a tápanyagok és oxigén szállítását az izmokba, ami optimalizálja a teljesítményt, és ennek következtében izomnövekedést eredményez.

Alacsonyabb koleszterin

Kétféle koleszterin létezik: jó és rossz. A jó koleszterin az, amelyet a HDL eltávolít az artériákból és visszakerül a májba, ami megakadályozza az artériák felhalmozódását és eltömődését. Számos olyan élelmiszerben van jelen, amelyek nagyon egészségesek, például olívaolaj, tojás, mandula, földimogyoró, szardínia stb.

Az LDL a koleszterint a májból az artériákba viszi, ahol addig halmozódik fel, amíg el nem blokkolja őket. Az olyan súlyos egészségügyi problémák, mint a stroke és a stroke, az LDL-nek köszönhetők. Számos, egészségre káros, zsíros és sok cukrot tartalmazó ételben van jelen. A CoQ10 kiegészítés csökkenti az LDL arányát anélkül, hogy növelné a HDL szintjét.

Energiát nyújt a test számára

A szisztolé és a diasztólia szívmozgásai, vagyis a kamrai összehúzódás és a kamrai relaxáció állandóak egy egészséges emberben egy bizonyos életkorig. 30 éves kora után azonban annak ellenére, hogy a szervezet továbbra is termeli a Q10 koenzimet, ez a mennyiség sokkal alacsonyabb, mint amennyi a szív fenntartásához és az életkor előrehaladtával jelentkező szívbetegségek megelőzéséhez szükséges. Ez a csepp végül a szervezet öregedését okozza, és a régiókat, mint például a szív, érinti a leginkább.

Javítja a szívműködést

Az ATP termelése mellett a Q10 koenzim segít az erek tágulásában is. Ezzel a vér könnyebben fog áramlani, oxigénnel és tápanyagokkal öntözi az izmokat.

Ebben a folyamatban az energiamolekulák az izmokba is eljutnak. Emiatt hajlandóbb lesz nemcsak a fizikai gyakorlatok gyakorlása során, hanem a mindennapi elfoglaltság minden feladatának elvégzésére is.

Fiatalosabb és gyönyörűbb bőr

Bár természetes az öregedés, néhány tényező, például a szabad gyökök hatása felgyorsítja a különböző szövetek öregedését, és a leginkább látható szövet, amely ezeket a hatásokat elszenvedi, a bőr.

A bőr korai öregedésének késleltetése érdekében a koenzim a szabadgyökök agresszív hatása elleni sejtvédelmet építi fel. Ennek eredményeként ez a folyamat lelassul, és a bőr megjelenése jelentősen javul.

Az antioxidáns hatás mellett a Q10 koenzim bőrének egy másik előnyös tulajdonsága optimalizálja a dermiszben található fibroblasztok szaporodását. Két szerkezeti fehérje: a kollagén és az elasztin termeléséért felelősek.

Ezzel a koenzim megakadályozza a petyhüdtség és a ráncok korai megjelenését. Emiatt, még az életkor megközelítésével is, a bőr megjelenése sokkal fiatalabb kort mutat, mint amilyen, különösen, ha ötvözi a koenzim fogyasztását olyan egészséges szokásokkal, mint a testmozgás, az egészséges táplálkozás és a csökkent alkoholfogyasztás, sült ételek és édességek, amelyek rontják a bőr megjelenését.

Megelőzi és enyhíti a migrénes tüneteket

A migrén a három leggyakoribb orvosi panasz között szerepel. Annak ellenére, hogy sok ember szenved migrénes tünetektől, nem sok gyógyszer áll rendelkezésre a kezelésre és azok, amelyek végül nagyon súlyos egészségügyi hatásokat okoznak.

Ezért sokan a táplálékkiegészítőket egészségesebb és kevésbé agresszív alternatívának tekintik a test számára. Ennek az igénynek a kielégítésére tanulmányokat végeztek, és kiderült, hogy a CoQ10 hatékonyan lép fel a migrén elleni küzdelemben:

80 gyakori migrénes rohamban szenvedő egyénnel végzett vizsgálatban naponta használták a CoQ10 kiegészítést. A rohamok gyakoriságának csökkenése mellett nem voltak olyan erősek és a hagyományos gyógyszerekkel végzett kezeléstől eltérően nem voltak mellékhatások.

A Q10 Koenzim mellékhatásai

A hipoglikémiában szenvedőknek kerülniük kell a kiegészítés alkalmazását, mivel ez csökkenti a vér glükózszintjét. Ezenkívül a Q10 koenzim iránt túlérzékeny emberek elveszíthetik étvágyukat, hányingertől és fejfájástól szenvednek.

Terhes nők ezt a kiegészítést csak az orvosok engedélyével használhatják.

A műtét előtt álló személynek legalább 14 nappal korábban abba kell hagynia a használatát.

Öregedésgátló és ránctalanító szérum
A leggyorsabb mód a ráncok és az öregedés jeleinek csökkentésére
Termék megtekintése
Öregedésgátló és ránctalanító szérum

Hogyan viselkedik a Q10 Koenzim a testben?

Az anyag a mitokondriumokban, a test sejtjeiben jelen lévő organellákban hat, részt vesznek az elektronok transzportjában a légzési lánc alatt. Táplálkozási szakember, Felipe Cardoso, Ph.D. az UFRJ (Rio de Janeirói Szövetségi Egyetem) táplálkozástudományi szakán és a Bezerra de Araújo Főiskola professzora kifejtette, hogy ez azt jelenti, hogy a Q10 koenzim ellenőrzi az elektronok ezen átjutását, megakadályozva az oxidációt, a sejtmembrán károsodását és elősegítve a víz jó koncentrációját a sejtek. Intracelluláris elhelyezkedésük miatt (a mitokondriumban) a legnagyobb energiaigényű szövetek és szervek – idegsejtek, izmok, máj és vesék – profitálnak leginkább jelenlétükből.

A Q10 koenzim, mint az energiatermelésben részt vevő anyagok csoportjának része, a fogyás fontos kiegészítőjeként szerepel. Cardoso azonban rámutat, hogy ha a témával kapcsolatos tanulmányokat elemezzük, semmi sem bizonyítja ezt a közvetlen összefüggést.

Ellentmondások

Tanulmányok bizonyítják, hogy az orális kiegészítés biztonságos és jól tolerálható Reis szerint. Másrészt Seixas rámutat, bár a Q10 koenzim gyakorlatilag nem mérgező, fontos megjegyezni, hogy kölcsönhatás léphet fel a gyógyszerekkel. Az irodalomban vannak olyan beszámolók, amelyekben a Q10 és az antikoaguláns warfarin együttes alkalmazása csökkentette a gyógyszer hatékonyságát.

Források

Exkluzív ajánlatok a tagoknak

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és kapjon kedvezményt az első rendeléséből, valamint exkluzív ajánlatokat és híreket egyenesen az e-mail postaládájába!

Legújabb blogbejegyzések

Minden Amit Tudnia Kell a Shea Vajról

Mit kell tudni a Q10 Koenzimről?

A Szőlőolaj és Számos Rendkívüli Felhasználásának Megismerése

Méhviasz: Gyógyászati tulajdonságok és felhasználások

Van értelme kollagént szedni?

A természet szépsége: Csipkebogyó

Kell-e kollagén kiegészítőket szednie?

Búcsúzzon el a mély ráncoktól a LED fényterápiával

D3-vitamin: Az egészségügyi előnyök harmóniája

Ránctalanító szérum útmutató: Hogyan válasszuk ki a megfelelő terméket

Az igazság a mikrotűs szemtapaszokról: Tényleg működnek?

A kollagén egészségügyi előnyei

Miért tart 30 napig, amíg a bőrápolási termékek eredményt mutatnak?

Csipkebogyó olaj: A természetes gyöngyszem az egészséges bőrért

A kollagén kapszula ereje: előnyök, típusok és mítoszok leleplezése

Számoljon le a tokával: A határozott állvonal felfedésének titka!

Ránctalanság egyik napról a másikra: 10 bevált tipp a ráncok könnyed elűzéséhez

LED-fényterápia és a piros mód ereje: fiatalítsa meg bőrét és csökkentse a ráncokat

A piros LED-fényterápia előnyei: működik a ráncok és a finom vonalak ellen?

Toka elleni gyakorlatok: 10 állkapocs-leengedő mozdulat az állvonal meghatározásához

Piros LED-fényterápia: Bőrápolási rutin javítása

Mondjon búcsút a tokának a V-alakú Lifting Maszk segítségével: A teljes értékelés

10 Forradalmi öregedésgátló trükk, hogy visszafordítsa az időt

Öregedésgátló ételek: Fedezze fel a Top 5 ételt, amire szüksége van, hogy fiatalabbnak tűnjön